Hrană sănătoasă și Mediu sănătos – pentru toți!

Știri

NeemAzal®-T/S stârpește dăunătorii curat și sigur!

Andermatt Biocontrol lansează insecticidul biologic NeemAzal®-T/S. Acum, cel mai utilizat bioinsecticid pe bază de azadiractină, un amestec complex de peste 60 substanțe active, este disponibil și în România.


Derivat din fructele arborelui de Neem, NeemAzal®-T/S se prezintă sub forma unei soluții concentrate de Azadiractină 10 g/l. Acest ingredient activ acționează ca un insecticid cu spectru larg asupra a peste 200 de specii de insecte diferiteAzadiractina este unul dintre cele mai importante biopesticide comercializate și rămâne cel mai de succes pesticid biologic utilizat în agricultură la nivel mondial.

Mod de acțiune

Insecticidul are activitate translaminară: pătrunde prin frunze și apoi se distribuie parțial sistemic în plantă. Acționează prin contact și ingestie, ca un regulator de creștere, intervenind asupra dezvoltării insectelor. Nu are efect de şoc, ci are un mod de acţiune în mai multe etape.

În câteva ore după aplicarea NeemAzal®-T/S, insectele dăunătoare devin inactive, iar după câteva zile nu se mai dezvoltă și mor. După tratamentul cu NeemAzal®-T/S:

• Larvele își încetează asimilarea hranei, determinând inhibarea proceselor de dezvoltare și năpârlire, ceea ce duce la mortalitate după câteva zile.

• Insectele adulte prezintă inhibarea hrănirii, infertilitate și, într-o măsură mai mică, mortalitate.

De asemenea, produsul are proprietăți anti-trofice și repelente.

Evaluarea plantației

Ca urmare a acestui mod de acțiune relativ lent al NeemAzal®-T/S, o evaluare finală a tratamentului trebuie făcută la 7-10 zile după aplicare. Numărul de insecte dăunătoare moarte nu este neapărat un bun criteriu de evaluare.

Pentru evaluare sunt adecvate următoarele criterii: pierderea masei foliare, deteriorarea frunzelor, dacă se formează roua de miere, randamentul culturilor, dezvoltarea populației de dăunători. Succesul aplicării NeemAzal®-T/S depinde de gradul de infestare și de momentul adecvat al tratamentului.

Doză recomandată, culturi și dăunători țintă

NeemAzal®-T/S este omologat în doză de 2-3 L/ha, în funcție de cultura și de dăunătorul țintă: afide, musculiţa albă, acarieni, muște miniere, tripși, păduchele roz la măr, omizi. 

NeemAzal®-T/S  Eficient în controlul unui spectru larg de insecte dăunătoare cu aparat bucal de înțepat și supt si cele cu aparat bucal de rupt şi masticat.

NeemAzal Andermatt_b

Culturile pentru care produsul e omologat în România sunt:

  • Roşii, ardei şi ardei iute, vinete, castraveţi (și cornişon), dovlecei şi dovleci de vară, în sere și solarii;
  • Măr (în câmp), pepiniere de pomi fructiferi (în câmp sau în sere și solarii);
  • Plante ornamentale erbacee, perene, nelemnoase (în câmp sau în sere și solarii);
  • Pepiniere de arbuști, copaci și pepiniere forestiere (în câmp);
  • Arbori ornamentali.

7 AVANTAJE ALE NEEMAZAL®-T/S

1. Controlează un spectru larg de dăunători (insecte cu aparat bucal de înțepat și supt și insecte cu aparat bucal de rupt şi masticat) la o serie de culturi;

2. Mod de acțiune multiplu, generat de un amestec complex de peste 60 substanțe active (limonoide) din azadiractină;

3. Compatibil cu majoritatea produselor de sinteză chimică, ceea ce îi permite să fie introdus în programele de combatere integrată (IPM).

4. Inofensiv pentru majoritatea organismelor utile; poate fi combinat în programul de protecție cu utilizarea entomofagilor;

5. Utilizarea NeemAzal®-T/S în programul de tratament previne dezvoltarea rezistenței;

6. Nu este toxic pentru albine și bondari;

7. Nu lasă reziduuri în producția recoltată.

NeemAzal®-T/S este distribuit de către Chemark Rom SRL